Reklama
 
Blog | [email protected]

Nikam nepoletíš, řekl mu Vladimir Vladimirovič

S Milošem Zemanem se definitivně vracíme před rok 1989, kdy naši zahraniční politiku kompletně určovala Moskva. Miloš Zeman do Washingtonu nepoletí, protože mu to Putin zakázal.
Poté, co Trumpův poradce pro národní bezpečnost prohlásil, že největší hrozbou světu je Rusko a Putin zakázal ve sdělovacích prostředcích Trumpa zmiňovat, tak jsem se na Milošovu cestu do USA upřímně těšil. Hlavním tématem cesty totiž mělo být Donaldovo přesvědčování Miloše, že má u nás postavit americký radar, který si  zaplatíme i s chlupama.
Ale Vladimir Vladimirovič Milošovi už vysvětlil, že se mu do USA vlastně vůbec nechce. A stejně by těžko vylezl do letadla.
Vojenské sbližování USA s Ruskem nemá v Trumpově politice vůbec žádnou logiku. Hlavním záměrem Donalda je zbrojení a zbrojení má logiku jen v případě, že máte nepřítele. A proti komu jinému zbrojit než proti Rusku, které nejvíc haraší zbraněmi a je největší hrozbou světu?
Trumpovi voliči, bílí burani, chtějí práci a kde mohou práci najít nejlépe? Ve zbrojním průmyslu, protože výrobu zbraní nelze z bezpečnostních důvodů přesunout mimo USA, zbraně nakupuje stát, takže nehrozí konkurence z EU a Asie a na kvalitě zbraní až tolik nezáleží. Na rozdíl třeba od automobilového průmyslu, kde možná můžete přesvědčit americké automobilky, aby vyráběly auta v USA, určitě ale nepřesvědčíte Američany, aby si kupovali méně kvalitní americká auta místo německých, japonských a jihokorejských.
Reklama