Reklama
 
Blog | [email protected]

Alea iacta est – kostky jsou vrženy!

Premiéru Sobotkovi lze vyčítat ledacos, ale smysl pro politickou strategii rozhodně ne. Oznámením demise vlády postavil Miloše Zemana před nelehký úkol.
Na první pohled by se mohlo zdát, že Zeman se jednoznačně postaví na stranu Andreje Babiše a Sobotku definitivně zadupe do země a dokončí tak pomstu za tu první parlamentní prezidentskou volbu, kdy Zeman odešel jako spráskaný pes zadními dveřmi.
Jenže kočka není pes a včera není dnes. Nyní psychicky zcela vyčerpaný Zeman vede podle mne marný boj za své znovuzvolení a nic jiného ho nezajímá. Podle Zemanova pravidla, které objevil v době, kdy 30 procent voličů volilo ODS, tedy už hodně dávno a těsně před tím, než svůj intelekt utopil v alkoholu, je v populaci zhruba 30 procent idiotů a ti dnes volí ANO a tedy Andreje Babiše.
Problém je v tom, že 30 procent pro druhé kolo prezidentské volby je zoufale málo. Navíc těch 30 procent pro Andreje znamená 70 procent proti Andreji Babišovi. A tady je ten problém. Podpora třiceti procent Babišových voličů může také znamenat nepodporu sedmdesáti procent ostatních voličů.
Můj americký profesor ekonomie ze studia MBA v Chicagu napsal, že i po zvolení Donalda americkým prezidentem pevně věří v sílu demokracie, která Donalda určitě přežije. I já věřím v sílu naší demokracie, že Andreje přežije a ten skončí tam, kam patří.
Reklama